• phone icon
    (+4)0 741 793 079
  • contact@hoteladora.ro
acasă » Oferta turistică

Obiective turistice

Zona turistică Ceahlău, Bicaz, Durău atrage anual mii de iubitori ai naturii şi drumeţiilor sau alpinismului, cărora nemţenii le oferă condiţii de cazare în cele mai bune hoteluri, cabane şi popasuri turistice. Zona este foarte bogată în legende, cele mai multe fiind inspirate din drama Dochiei (sora lui Decebal, urmarită de împăratul Traian) sau de Muntele Ceahlău.

Bicaz  

Cea mai importantă localitate din zonă este Bicazul, oraş situat la poalele Ceahlăului, la confluenţa Bistriţei şi Bicazului, la 28 km de Piatra-Neamţ, pe DN15 şi la 26 km pe cale ferată.
Bicazul este singura localitate de munte unde se sărbătoreşte Ziua marinei, la 15 august.
Oraşul Bicaz este el însuşi un punct turistic, dar si un punct de plecare spre alte obiective turistice precum: Ceahlăul, Durăul, Cheile Bicazului, Cheile Şugăului (25 km), Lacul Roşu, Poiana Teiului şi Valea Tarcăului, ruinele Palatului Cnejilor, Peştera Toşorog (24 km), Peştera Munticelu (26 km) sau Mănăstirile Buhalniţa (ctitorită în 1627), Secu, Sihăstrie, Neamţ, etc.

  Masivul Ceahlău

Ceahlăul face parte din Carpaţii Moldovei şi reprezintă masivul cel mai înalt (Vf. Toaca 1904 m). Ceahlăul a devenit centrul turismului moldovenesc, în jurul său întâlnindu-se cele mai importante drumuri transcarpatice. Unele urmează Valea Bistriţei, altele pe Valea Bistricioarei, vin de la Borsec-Topliţa, trecând prin pasul Tulgheş, sau de la Gheorghieni-Lacul Roşu, străbătând pitoreştile Chei ale Bicazului şi Valea Bicazului. Ceahlau - Piatra Lată din Ghedeon Ţinta drumeţilor ajunşi la poalele Ceahlăului este de a atinge culmile cu cele mai înalte vârfuri.
Toate potecile din Valea Bistriţei, Valea Bistricioarei sau din Valea Bicazului se îndreaptă spre platoul vălurit, cu o altitudine medie de 1820 m. Acolo sus e răscrucea tuturor drumurilor, iar în păienjenişul potecilor se află cel mai înalt adăpost de pe Ceahlău, cabana care poartă numele legendar al Dochiei.
Toaca are 1904 m altitudine şi este cel mai înalt vârf al Ceahlăului. De pe Toaca privirile pornesc în zările necuprinsului, spre sud, peste Muchia Ocolaşului Mare (1857 m) care poate fi asemuit cu capul unui miriapod, ale cărui nenumărate picioare răsar din adâncuri.
În zare apar apoi Munţii Tarcăului, cu vârfuri care mai rar depăşesc 1600 m; spre sud-vest Creasta Hăşmaşului Mare (1793 m), la vest, peste apa Bistricioarei, Pietrele Roşii (1610 m).
Mai aproape decât Pietrele Roşii apare întunecată Măgura (1551 m), la poalele căruia se zăreşte Grinţieşul Mic, risipit în lungul Bistricioarei.
Spre nord-vest apare Călimanul, iar în zilele cu vizibilitate clară spre nord se profilează în depărtare, Rarăul (1635 m). Către est şi nord-est poala Cehlăului este tivită de oglinda argintie a lacului de acumulare de la Bicaz, dincolo de care dealurile subcarpatice se pierd spre Lunca Siretului.

Lacul de acumulare Izvorul Muntelui (Bicaz)

Aflat la poalele Ceahlăului, pe cursul superior al râului Bistriţa, lacul de acumulare s-a format prin ridicarea unui baraj, "Barajul de acumulare de la Bicaz", înalt de 127 m, care leagă muntele Gicovanu cu Obcina Horştei. Are o lungime de 35 km şi o suprafaţă de 3125 ha. Baraj Bicaz vedere spre lacul Izvoul Muntelui
Lacul constituie o zonă de agrement foarte pitorească. Din portul amenajat în vecinătatea barajului se pot face croaziere cu vaporul pe lac sau se pot închiria bărci, hidro-biciclete.
Fauna lacului este alcătuită din mreană, clean, lostriţă, scobar, moioagă, babuşcă, păstrăv indigen, păstrăv de lac şi păstrăv curcubeu, oblet, porcuşor, plătică.

  Cheile Bicazului

Monument al naturii şi rezervaţie naturală, se întind pe o distanţă de 10 km, parcurşipe DN12C. Cheile Bicazului sunt formate de o vale foarte îngustă, cu pereţi înalţi (până la 350 m), stânci izolate, cascade, guri de pesteră. Aici trăiesc peste 600 de specii de plante. Sectorul inferior al Cheilor Bicazului numit Cheile Mici ale Bicazului, este mai larg, cu versanti bine impaduriti.
În raza comunei Bicaz Chei se află Peştera Munticelu şi Cheile Sugaului.

  Comuna Ceahlău

În această comună de la poalele muntelui se adună trei drumuri venind din Moldova, Transilvania şi Bucovina. Ceahlau - vf. Toaca
Comuna Ceahlău este una din principalele baze de ascensiune pe masivul cu acelaşi nume. Aici se văd ruinele Palatului Cnezilor, monument de arhitectură, veche curte bisericească din secolul al XVII-lea, o mărturie a vieţii deosebit de zbuciumate duse vreme de mai multe sute de ani. Cnejii Cantacuzini au transformat biserica întărită de la Schit într-o redutabilă curte boierească fortificată. Aceasta a fost vizitată de personalităţi române şi străine (de ex. Vasile Alecsandri, Alexandre Dumas-tatăl). De aici pornesc trasee turistice spre Vârful Toaca (1904 m), Cabana Fântânele (1200 m), Cabana Dochia (1790 m).

  Durău

Staţiune situată la 800 m altitudine pe versantul de nord-vest al Ceahlăului, la 6 km de comuna Ceahlău şi la 9 km de lacul Izvorul Muntelui.
Manastirea Durău a fost ridicată între 1830-1835. În incinta mănăstirii funcţionează un punct muzeal cu profil etnografic (3000 de piese care reconstituie viaţa din satele dispărute prin formarea lacului de acumulare Izvorul Muntelui).
De aici se pot face excursii la Parcul Naţional Ceahlău şi la Cascada Duruitoarea (1021 m).
La Durău se poate ajunge dinspre Topliţa (pe DN15), din Bicaz, în lungul lacului de acumulare Izvorul Muntelui (pe DN15 sau pe drumul de pe malul drept) sau din Târgu Neamţ (pe DN 15B).

 Poiana Teiului

Comună situată la extremitatea nordică a lacului Izvorul Muntelui (Bicaz), pe DN 17B. În apropiere se află viaductul Poiana Teiului, lung de 800 m şi Piatra Teiului (Stânca Diavolului), o stâncă solitară în apa lacului înaltă de 20 m.

  Lacul Roşu

Lacul Roşu este un lac de baraj natural, format în anul 1837 în timpul unei alunecari de pamânt din versantul nord-vestic al Muntelui Ucigaşu (Ghilgoş) şi care se află lângă Cheile Bicazului. Lacul Rosu
Regiunea Lacul Roşu şi Cheile Bicazului este de o frumuseţe neegalată în lume. Lacul se arată azi ca o pădure scufundată. Peste tot se mai văd ieşind din apă, vechile trunchiuri de copaci ale pădurii de molid inundate. Lacul are o lungime de 1000 m, o adâncime maximă de 12,5 m. Pe el se poate practica agrement nautic.
La izvoarele Bicazului, pe malul Lacului Roşu se află staţiunea Lacu Roşu, un adevarat paradis pentru cei care caută recreere şi odihnă. Amatorii de drumeţii au de aici itinerarii deosebit de atrăgătoare: Circuitul Lacului Roşu (durata 1 1/2 ora, marcaj - cruce roşie); Cheile Bicazului (durata 3 - 3 1/2 ore dus-întors, fără marcaj, pe DN 12C); Vârful Suhardu Mic (durata 2-3 ore dus-întors, diferenţa de nivel 370 m, marcaj - triunghi albastru); Vârful Suhardu Mare (durata 3 ore dus-întors, diferenţa de nivel 524 m, marcaj - triunghi albastru până la Saua Suhardului, mai departe fără marcaj); Vârful Ucigaşu (durata 3 ore dus-întors, diferenţa de nivel 401 m, marcaj - banda galbenă şi triunghi roşu).

  Bicazu Ardelean

Este o comună situată la 15 km de Bicaz. La 9 km de aceasta se află Peştera Toşorog, cu galerii subterane monumentale.